Tour of Keb

" We will either find a way, or make one "

Rune, 91 - Har mottot att bli frisk

Jag passerar upp för Gnestas branta gator och den massiva värmen och torkan påminner mer om en dag nere vid Medelhavet. Enbart havsbrisen och stranddrinkarna som saknas. Tillslut når jag byns högsta platå och träffar en av Gnesta Hemtjänst äldre herrar. En man som har drabbats av en stroke.

I Sverige sker ca 30 000 strokes varje år. Det är ovanligt att själva stroken tar kol på dig direkt utan den kritiska perioden är några dagar efter insjuknandet. Vanliga följder av en propp eller blödning i hjärnan är problem med motoriken, talet, koncentrationen och med att äta. Att omedelbart få hjälp att träna dessa förmågor är avgörande för hur mycket den drabbade kan återhämta sig.

Jag finner Rune i en rullstol ute på den gemensamma balkongen. Där sitter han med sin fru och fikar i skuggan. Rune tar upp en kopp kaffe i sin högra hand - det var den vänstra delen av hans sida som drabbades med motoriken. Även fast hans röst blivit en aning tyngre är Rune pratsam. Han spiller plötsligt en munfull kaffe på skjortan och frun ber honom att inte dricka och prata samtidigt!

Det var den 30:e april detta år som hemskheten slog till när Rune satt vid köksbordet. Han berättar att det var en läskig känsla, som tur var han inte ensam och kunde tas till sjukhuset omedelbart. En jobbig tid väntades och efter några veckor på sjukhuset kom Rune hem igen och började få hemtjänst. Från att jag träffade Rune i början på juni har det dock skett en verklig förbättring. Vi hade till exempel dubbelbemanning på morgonen och balansen i benen var ojämn. Under veckorna som följde kunde jag otroligt skåda framsteg och en dag stod plötsligt Rune upp i badrummet utan att tänka på att jag inte höll i honom. Jag nästan jublade!

Rune får ofta gå runt i lägenheten med en slags stödstol och en som stödjer bakifrån. Dessa promenader går bara bättre och stadigare och han börjar försiktigt bli mer självständig. Hans fru säger att det gäller att ta det lugnt och inte stressa fram utvecklingen. Dag för dag gäller. Jag har förstått att ett rejält last med motivation behövs för att ha styrka till at fortsätta framåt. Under cyklingen ska jag hålla en stark tumme för Rune!

 

Så länge det finns hopp finns det möjlighet - var med och bidra!

15 aug 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)